Tehlikeye 3 Yolculuk

Aslı Der

Kitap Hakkında

Küçük Cadı Şeroks” dizisiyle sevilen ödüllü yazar Aslı Der, çocukları yine fantastik bir dünyada düşünmeye davet ediyor. Küçük Maji’nin, Kötülükler Prensi Zoliran’a karşı giriştiği soluk soluğa mücadele, çocukları iyi ve kötü kavramları arasında felsefi bir yolculuğa çıkarıyor.

Kötülükler Prensi Zoliran büyülü defterine üç gün içinde gerçekleşecek üç kötülük yazmıştır. Eğer bu üç kötülüğe engel olunmaz ve biri bile gerçekleşirse, tüm dünya kötülüğün egemenliği altına girecektir. Dünyayı Zoliran’dan kurtaracak büyüleri yapabilen tek kişi Büyücü Olbi’dir. Oysa yaşlı büyücü, bir süre önce kendini emekliye ayırmıştır. Onu ikna etmek için evine gönderilen büyücü oğlu Maji bunu başarır, ama bu kez de ona yardım etmek zorunda kalır. Maji’yi, bilinmedik yerlere üç yolculuk yapacağı tehlikelerle dolu üç gün beklemektedir…

Tartışma Konuları

  1. Zoliran nasıl ve neden kötülükler prensi olmuş? Elindeki büyülü defterde ne yazıyor? Zoliran’ın hedefi ne? İşlerini kimlere yaptırıyor?
  2. Maji kim; nasıl bir yolculuğa çıkıyor? Büyücü Olbi, ilk yolculuk için Maji’ye ne tür büyüler veriyor?
  3. Olbi, hangi nitelikleri nedeniyle Maji’ye yardımcısı olmasını teklif ediyor? İlk seferinde reddeden Maji neden sonrasında bilge Olbi’nin teklifini kabul ediyor?
  4. Dev Arılar Ülkesi’nde Arı Vızya işçi arılara ne görev veriyor? Zoliran arılara engel olmak için kimi gönderiyor?
  5. Maji, Dev Arılar Ülkesi’nde ne gibi maceralar yaşıyor? Büyücü Olbi’nin sihirlerini nasıl kullanıyor? Sizce Maji hiçbir şeyden korkmayan çok cesur biri mi?
  6. Ejderha Ponk ve yarasalar, dev arıları aldatmak için neler söylüyorlar; Maji planlarını nasıl bozuyor?
  7. Büyücü Olbi, Kertenkeleler Adası için Maji’ye hangi büyüleri hazırlıyor? Maşku ve Jini kim; Maji ile nasıl işbirliği yapıyorlar?
  8. Maji, neden kertenkelelerin kendisini bağlayıp ateşe atmasını istiyor? Şama Kula’nın şarkısının sözlerini nasıl değiştiriyorlar? Kertenkeleler Ülkesi’ndeki maceranın sonunda kertenleler neler kazanıyor?
  9. Büyücü Olbi, Vampir Yarasalar Şatosu’ndan büyülü defteri alıp getirmesi için Maji’ye hangi büyüleri hazırlıyor? Şato Maji’yi neden şaşırtıyor; şatodaki en büyük tehlike ne?
  10. Şatoda Maji ve yarasalar arasında nasıl bir mücadele yaşanıyor? Çelimsizliğine rağmen Maji’nin kahramanca karşı koyduğunu söyleyebilir misiniz?
  11. Şatodan defteri alan Maji, dönüş yolunda biraz tedbirsiz mi davranmıyor? Ne yapması daha akıllıca olurdu? Maji, Zoliran’ın düşündüğünden daha güçlü olduğunu nasıl anlıyor?
  12. Büyücü Olbi ve Zoliran arasında nasıl bir mücadele yaşanıyor? Olbi’nin son hamlesi ne gibi sonuçlar doğuruyor?
  13. Zoliran, Dev Arılar Ülkesi’nde ve Kertenkeleler Adası’nda yaşayanları aldatıp yenmek için şu yöntemlerden hangisini kullanıyor: Herkesi yok etmek, herkesi hapsetmek, ülkedekilerin birliğini bozmak? Bunu nasıl gerçekleştiriyor?
  14. Olbi neden Zoliran, Orlas, Ejderha Ponk ve yarasaları yok etmiyor? Maji’nin onlarla tekrar karşılaşma olasılığı büyük bir tehlike değil mi?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Tartışma: Büyücü Olbi, “Hepimiz biraz doğru biraz yanlış, biraz iyi biraz kötüyüz,” demekle ne anlatıyor? Aynı kişi nasıl hem iyi ve kötü, hem doğru ve yanlış olur? Bu kavramları ve insanların hangi durumlarda bu nitelikleri gösterdiklerini sınıfça örnekler vererek tartışın.
  • Yazma: “Cesaret hiç korkmamaktır” ve “Cesaret korkuya rağmen çaba göstermektir” düşünceleriyle ilgili herkes görüşünü ve hangisine inandığını anlatan bir yazı yazsın. Yazılar sınıfta okunsun ve çoğunluğun hangi görüşte olduğu anlaşılsın.
  • Sergi: Herkes, Olbi, Maji, Zoliran, Ejderha Ponk, Arı Vizya, Şama Kula, Orlas gibi karakterlerden istediklerinin resmini yapsın. Bütün resimler “Tehlikeye 3 Yolculuk Albümü” köşesinde sergilensin.
  • Yarışma: Öğrenciler 2 gruba ayrılsın. Bir grup, Şama Kula’nın şarkısının sonundaki “Güçlülerin dediği olsun” cümlesini savunsun, dier grupsa buna karşı, “Bu kez akıllı olanın dediği olsun” önermesini savunsun. Güçlü olmak mı, akıllı olmak mı daha iyi? Güçlü olan mı akıllı olur, akıllı olan mı güçlü olur? 2 grup da örnekler vererek bu iki kavramı karşılaştırsın. Sonuçta bütün sınıf 2 gruba da puan versin ve kazanan grup ayakta alkışlansın.
  • Uygulama: Öğrenciler 3 kişilik gruplara ayrılsın. Her grup, “Zoliran kolay pes etmez” ifadesini mücadeleci olan başka bir kavrama/canlıya/kişiye uygulasın. Neyle, neden, nasıl mücadele ettiğini ve nasıl pes etmediğini kısaca anlatsın. (Örnek: Mustafa görme engelli, ama kolay pes etmez. Brel alfabesiyle basılmış ne bulursa sürekli okuyor; sınıfının çalışkanı. Bilgisayarda çok becerili; bilgisayar mühendisi olmak istiyor. Hedefi için sürekli araştırma yapıyor vb.)
  • Resimleme: Üçüncü öykünün sonunda Olbi’nin sihriyle küçülen Maji’nin ve şaşkın Olbi’nin resmini yapın. İsteyenler bu resme “küçük Zoliran”ı da eklesin.
  • Canlandırma: Büyücü Olbi ile Zoliran’ın son hikâyedeki karşılaşma sahnesini canlandırın. Farklı öğrenciler, her iki karakteri oynayarak aralarında geçen meydan okumayı istedikleri gibi vurgulayıp öne çıkararak ve uzatarak yinelesinler. Bakalım ne gibi duygular açığa çıkacak? Her ikisi de aslında neye güveniyor? Canlandırmalar sonunda sınıfça tartışın.
  • Afiş: Öğrenciler 3 kişilik gruplara ayrılsın. Önce her grup kendi içinde, kitaptan en etkilendikleri söylemleri belirlesin. Sonrasında bu belirlemeleri bir slogan halinde ifade etmeye çalışsın ve bu sloganı taşıyacak bir afiş çalışması yapsın. Afiş tasarımları da “Tehlikeye 3 Yolculuk Albümü“ köşesinde sergilenebilir.
  • Gezi: İsteyen öğrenciler, o güne dek çıktıkları unutamadıkları bir yolculuğu, kimlerle, nereye gittiğini ve geziyi neden ilginç, unutulmaz bulduğunu arkadaşlarıyla paylaşsın. Sözcükler yoluyla düşünsel geziler yapın.

Yukarı