Tavan Arasına Yolculuk

Kitap Hakkında

Sinemacı baba oğul Dan Gordon ve Zaki Gordon’un çocuklar için kaleme aldığı, macera dolu, sıcacık bir roman. Canlanan oyuncaklar fantezisini öykü-içinde-öykü yöntemiyle kurgulayan kitap, bir çocuğun savaşa ve hastalığa karşı verdiği umut dolu mücadeleyi anlatıyor. Uyku öncesi masallarının sıcaklığını taşıyan kitap, birbirinden renkli karakterleri, film tadındaki anlatımı, macerayla mizahı ustaca birleştiren diliyle, ortak okumalar için eşsiz bir yapıt.

Yataklarına kıvrılmış üç küçük çocuk, ciciannenin onlara okuduğu heyecanlı bir masalı dinlemektedir: Babası pilot olan Küçük Oğlan çok hastadır. Oyuncak dostları Küçük Borazancı Çocuk, Yaygaracı Başçavuş ve Perseus, onun hayatını kurtaracağına inandıkları Davin’i bulmak için karanlık tavan arasına doğru “boylarından büyük” zorlu bir yolculuğa çıkarlar. Ama önce, Davin’in yerini bilen Prenses Helen’i kötülerin elinden kurtarmaları gerekir. Kedi ve örümcek gibi kanlı canlı tehlikelerle karşılaşan kahramanlar, Kara Şövalye ve Korsan Karasakal gibi kötü oyuncak karakterle de baş etmek zorunda kalırlar…

Tartışma Konuları

  1. Romanın giriş bölümünde anlatıcı, sizce neden okurlara masaldaki çocukların yaptığını yapmanızı öneriyor? Bu davranış size nasıl bir yarar sağlayabilir? Ciciannenin masal kahramanlarını, Adam, Danielle ve Yoni ile eşleştirmesinin bu etkileşimle bir ilgisi olabilir mi?
  2. Ciciannenin kitaptan okuduğu macera, hangi hikâyelerin iç içe geçmesiyle kurgulanmış?
  3. Küçük Oğlan kim ve hastalığı ne? İyi-kötü askerler, Davin, çörten ve dadı, Küçük Oğlan’ın hayalindeki macerada kimleri simgeliyor?
  4. Dadı, Küçük Oğlan’ın oyuncaklarını kutuya koyup tavan arasına kaldırırken içindeki oyuncaklara neler oluyor? Aldo ve Perseus kim?
  5. Başçavuş’un Perseus’u kastederek, “Bir çocuk ona inanmazsa o oyuncak canlanamaz. Bizi gerçek kılan Küçük Oğlan” sözünü kendi ifadeleriniz ve örneklerinizle açıklayın.
  6. Borazancı Çocuk, Başçavuş ve Perseus, tavan arasına yolculukları sırasında hangi zorlukları, nasıl aştılar? Tavan arasında onları hangi tehlikeler bekliyordu?
  7. Tavan arasında hangi dostlarla karşılaştılar? Bu karakterler hakkında siz neler biliyorsunuz?
  8. Örümcek Andre ile mücadelede yardımlarına kim yetişti? Örümceğin tek başına olduğunu düşününce, sizce bu mücadelede güçlü taraf hangisiydi?
  9. Tavan arasında Raflar’a gitme planı yapılırken Küçük Oğlan’ın dünyasında neler yaşanıyor? Üst raflarda neler var? Bu tavan arası sizce gerçekte ne olarak kullanılıyor; nasıl düzenlenmiş? Sizin evlerinizde tavan arasının yerini tutacak köşe/oda/yerler var mı?
  10. Korsan gemisine gitmek için nasıl bir işbölümü yapıyorlar? Korsan gemisinde Prenses Helen’e nasıl ulaşıyorlar? Kara Şövalye’nin önderliğindeki kötüler, Prenses Helen ve iyilere ne gibi tuzaklar hazırlamışlar?
  11. Başçavuş, Perseus ve Borazancı Çocuk, bağlanarak kalas üstüne çıkarılmış olanları Kara Şövalye’nin elinden nasıl kaçırdı? Prenses Helen’i elinden kaçıran Kara Şövalye, Davin’e nasıl ulaşmayı umuyor? Kara Şövalye’nin kişiliği için neler söylenebilir? Üstün olan yönleri var mı?
  12. Harold kim; sorunu ne? Sonunda Davin’e ulaştıklarında neyle karşılaşıyorlar? Küçük Oğlan’la Davin’in nasıl bir ilişkisi var?
  13. Karasakal, Kara Şövalye ve adamlarıyla son kez savaşırken Davin, kendini neden, nasıl feda ediyor?
  14. Kötülerin yok olmasından sonra çörtenin bombalanmasını, Küçük Oğlan’ın babasının, tavan arasına gelmesini nasıl yorumlamak lazım? Dadı, bu hikâyede sizce neyi simgeliyor?
  15. Bir anlatım yöntemi olarak bu iç içe geçen hikâye kurgusunun okur açısından ilginç ve yaratıcı yönleri neler?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Karikatür: Herkes kitapta yer alan kişi ve masal kahramanlarından istediklerinin karikatürlerini çizsin; altına kim/ne olduğunu yazsın. Bütün çalışmalar “Tavan Arasına Yolculuk Albümü”nde toplansın.
  • El işi: Öğrenciler bireysel ya da küçük gruplar halinde çalışarak, değişik malzemeden top, bebek, ayı, kedi, uçurtma, fırıldak, boyama kitabı vs gibi pek çok el işi oyuncak üretsin.
  • Sosyal Sorumluluk Projesi: Öğrenciler ürettikleri el işi oyuncakları, satın alma gücü olmayan ailelerin çocuklarına dağıtılmak üzere bir organizasyon yapsınlar. Velilerin de katılabileceği bu etkinlik diğer sınıflara da örnek olsun, dayanışma projesi yaygınlaşsın.
  • Sunum: Öğrenciler ilk aşamada, tek tek 2. Dünya Savaşı ve Naziler konusunda araştırma yapsın. İkinci aşama için düzenlenen birleştirme sunumunda, herkes edindiği bilgileri sırayla ve her seferinde bir bilgi olmak kaydıyla diğerleriyle paylaşsın. Böylece konuyla ilgili bir bilgi hazinesi oluşturulsun.
  • Resimleme: Herkes, hikâyedeki Yoni, Daniella ve Adam’ın yaptığı gibi, oyuncakların maceralarından istedikleri birinin resmini yapsın. Ortaya çıkan resimler de karikatürlerin yanında/karşısında, “Tavan Arasına Yolculuk Albümü” adıyla diğer sınıfların da görebileceği bir yerde sergilensin.
  • Müzik: Roanda Robin Hood’un sevdiğini öğrendiğimiz Amerikan Caz Müziği ve Çingaçuk’un tercih ettiği Mozart’ın müziklerinden örnekler dinleyin. İnternet ortamında bulacağınız bu müzikleri aranızda tartışın. Sınıfta kimlerin hangi türü tercih ettiğine dair dinletiler, paylaşımlar yapın.
  • Maket: Öğrenciler 4 kişilik gruplara ayrılsın. Her grup tercihine göre romandaki korsan gemisinin ya da savaş uçağının maketini yapsın. Değişik ve yaratıcı malzemelerle üretilen bu maketler de “Tavan Arasına Yolculuk Albümü” ile birlikte sergilensin.
  • Yazma: Herkes, iyilik ya da kötülük kavramlarını işleyen kısa bir öykü yazsın. Öyküleri sınıfta okuyup en çok alkışlanan 3 öyküyü yazana, önceden sınıfça hazırlanan “Sınıfın Yazarı” rozeti verilsin.
  • Tartışma: İyilik ne zaman kötülük olur; kötü gibi görünen bir şey aslında iyi olabilir mi? Bu soruların yanıtlarını somut örnekler üzerinden düşünerek sınıfça tartışın. Acaba her durumda iyi ya da hep kötü insan/davranış/olgu var mı? Bakalım nasıl görüşler ortaya çıkacak?
  • Münazara: Sınıf 2 gruba ayrılsın. Bir grup sözcüleri aracılığıyla, “Masallar küçük çocuklar içindir; hayallerden doğar,” görüşünü, diğeri, “Masallar herkes içindir; gerçeklerden çıkar,” görüşünü savunsun. Bakalım hangi görüş daha güçlü kanıtlarla savunulacak?

Yukarı