Sen Islık Çalmayı Bilir Misin?

Kitap Hakkında

Çocuk ve gençlik edebiyatı alanındaki araştırmaları ve kuramsal çalışmalarıyla tanınan akademisyen, çevirmen, yazar Necdet Neydim’in şiirleri, günümüz çocuklarının kaygılarını, özlemlerini, sevinçlerini, hızla değişen yaşamlarını, yine onların gözünden yalın ve etkileyici bir dille yansıtıyor. Sanatçı Suzan Aral’ın usta işi resimleri ve özgün sayfa tasarımlarıyla canlanan kitaptaki 47 şiir, çocuklara edebiyatın bu özel türünü sevdirmeyi başarıyor.

Necdet Neydim kitabın girişinde diyor ki: “Çocuklar şiirden ve aşktan anlamaz derler… Bunu diyenler, kesinlikle çocukları tanımayanlardır. Onlar her ikisinden de anlarlar, ama onların anladığını herkes anlayamaz… Bunları neye dayanarak mı söylüyorum? Gözlerimle gördüm, kulaklarımla duydum… En iyisi siz okuyun, ben size ıslık çalayım. Ama eğer ıslık çalmayı biliyorsanız, bırakın şiiri, ıslık çalmaya devam edin. Çünkü ıslık, şiirdir.”

Tartışma Konuları

  1. İlk elinize aldığınızda kitabın adı size ne söyledi, neler hayal ettirdi? Siz ıslık çalmayı biliyor musunuz?
  2. Öykü kitaplarıyla karşılaştırıldığında şiir kitabı okumanın ne gibi farklılıkları var?
  3. “Sihirli Kutu” şiirindeki gibi bir kutunuz olsa, büyüdüğünüzde çocukluğunuzu hatırlatsın diye neler koyarsınız içine?
  4. “Bilmece” şiirindeki soruyu yanıtlayın.
  5. “Hayvan Sever Bir Çocuk” şiirinde çocuk gerçekten bütün hayvanları seviyor mu, yoksa şair başka bir şey mi anlatmak istiyor?
  6. Şairin “Kırmızı Işık Çocukları” şiirindeki çocuklar hayal mi gerçek mi? İnsanlar onlara nasıl davranıyor? Bir çocuk kendi isteğiyle kırmızı ışık çocuğu olur mu?
  7. “Bana Bir Bahçe Kurun” şiirinde şairin “bahçe” dediği yer neresi? Böyle bir bahçe kurmak sizce mümkün mü? Nasıl?
  8. “Karışık Hesap” şiirinde geçen elti, dünür, bacanak, kayınço, görümce kimlere denir?
  9. “Kimsin Sen” şiirindeki çocuk kim? Şair neden bu şiiri yazmış olabilir?
  10. Kitapta aileyle ve öğretmen-öğrenci ilişkisiyle ilgili şiirler hangileri?
  11. Şair kitaba “Sen Islık Çalmayı Bilir Misin?” adını vermiş; siz hangi şiirin ya da satırın ismini verirdiniz? Nedenlerinizle birlikte açıklayın.
  12. Kitapta sizi en çok etkileyen şiirler hangileri? Nedenlerinizle birlikte açıklayın.

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Müzik: Öğrencilerden biri “Sen Islık Çalmayı Bilir Misin?” şiirini okusun. Her bölümün sonunda öğrenciler koro halinde ıslık çalarak ıslık korosu yapsınlar; şiiri ıslıkla tamamlasınlar.
  • Gösteri: 84-85. sayfalardaki “Ben Oynadıkça” şiirinin her satırını başka bir öğrenci okuyacak biçimde kişileştirin. Yetişkin rolü yapanlar sözlerini söylerken, kahverengi kâğıttan yapılmış bir bıyığın takılı olduğu çubuğu dudaklarının üstüne tutsun. Şiirin bazı satırlarını öğrenciler koro biçiminde birlikte söylesin. Bu canlandırılmış şiir gösterisini videoya kaydedin ve yaygınlaştırın.
  • Röportaj: Herkes çevresindeki en az 4 yetişkine, “İlk aklınıza gelen şair kim?” sorusunu sorsun. Derlenen yanıtlar sınıfça işlenerek öğrencilerin çevresinde en çok bilinen şairlerin kimler olduğu bulunsun ve mümkünse bu şairleri tanımaya çalışın.
  • Tartışma: Şiir nasıl yazılır? Herkes şiir yazabilir mi? Şiir yazan herkese şair denir mi? Kafiyeli olan her yazı ya da şarkı sözü şiir midir? Şair olmak için eğitim almak gerekir mi? Bu konuları sınıfça tartışın. Varılan sonuçları bir rapor halinde düzenleyin. Bu sonuçlardan sloganlar üretmeyi deneyin.
  • Resimleme: Öğretmen, kitaptan rasgele bir sayfa açsın ve denk gelen şiiri okusun. Herkes dilediği malzemeleri kullanarak bu şiirin resmini yapsın. Bakalım, aynı şiir farklı kişilerce nasıl yorumlanacak? Şiirle birlikte resimleri “Sen Islık Çalmayı Bilir Misin? Köşesi”nde sergileyin.
  • Pantomim: Herkes kitaptaki en sevdiği şiiri diğerlerine, ses ve sözcük kullanmadan yalnızca hareketlerle pantomim biçiminde anlatsın. Dilerseniz, anlatımları videoya kaydedin ve tatlı birer anı olarak ailelerle paylaşın.
  • Oyun: Herkes, kitapta işlenen aile, arkadaşlık, hayvan sevgisi, doğa, barış temalarından birini konu alan kendi şiirini yazsın. En az bir kıta olması gereken bu şiirleri resimleyin ve yazdığınız kâğıtları şiirler iç tarafta kalması kaydıyla uçak biçiminde katlayın. Öğrenciler büyük bir halka oluştursun. Uçaklar karşıya doğru fırlatılsın. Herkes bir uçak yakaladıktan sonra kâğıtlar açılsın ve üzerinde yazan şiir okusun. Bakalım hangi temalar kimlerin şansı olacak?
  • Yarışma: “En Etkili Şiir Okuma Yarışması” düzenleyin. Önce 3 öğrenci jüri olarak seçilsin. Diğerleri kitaptan istedikleri bir şiiri çalışarak bu jürinin önünde sırayla okusun. Şiirlere uygun aksesuarların da kullanılabileceği yarışmada jüri, önceden sınıfça belirlenen ölçütler doğrultusunda her öğrenciye puan versin. En yüksek puanları toplayan 3 öğrenci sembolik ödüller kazansın.

Yukarı