Kanatlı Kediler Masalı Dizisi

Kitap Hakkında

Fantastik edebiyatın tüm dünyada en çok okunan ustalarından Ursula K. Le Guin, 4 kitaplık “Kanatlı Kediler Masalı” dizisini küçükler için yazdı. Dizi, dört sıradışı kedi yavrusunun, her geçen gün daha çok makineleşip, tehlikelerle dolan büyük kentten kaçış öyküsünü anlatıyor. S. D. Schindler’in özgün desenleriyle renklenen dizide, Le Guin kedilerin ilginç dünyasını onların en doğal halleriyle anlatıyor, günümüzün sosyal konularını işlerken masalla gerçeği yine başarıyla harmanlıyor.

1. kitap: Dört Yavru

Güzel bir kedi olan Bayan Tekir dört güzel yavru dünyaya getirmiştir. Ancak, onun dışında herkes, yavruların görünüşünden rahatsızlık duyar. Çünkü bunlar birer kanatlı kedidir. Ne dört ayaklılar ne de kanatlılar tarafından hoş karşılanan yavrular, yaşayabilecekleri güvenli bir yer ararken, iki çocukla karşılaşırlar… | 44 sayfa

2. kitap: Yuvaya Dönüş

Çiftlikte iki kardeşin baktığı kanatlı dört kedi, annelerini özlerler. Aralarından ikisi, büyük kentte doğmuş oldukları arka sokağa gitmeyi göze alır. Ancak altında yaşadıkları dev çöp kutusu yok olmuş, mahalle yıkılmış ve anneleri de taşınmıştır. Üstelik, çatının birinde kara bir kanatlı kedicikle daha karşılaşırlar… | 56 sayfa

3. kitap: Yeni Arkadaş

Dünyayı tanımaya karar veren muhteşem kuyruklu Aleks, yaşadığı çiftliğin dışına çıkınca olanlar olur. Kamyonların altında kalmaktan son anda kurtulur, tazılar tarafından kovalanır, baykuşun pençeleriyle karşılaşır. Neyse ki, uçarak gelen siyah bir kedi, yüksek ağacın tepesinde kalakalan zavallı Aleks’i kurtarır… | 48 sayfa

4. kitap: Kentte Tek Başına

Siyah kanatlı, güzel Emma çiftlikte çok sıkılmakta, büyük kente gitmek, yeni arkadaşlar bulup maceralar yaşamak istemektedir. Sonunda cesaretini toplar ve havalanıp yola koyulur. Ancak, kanatlı bir kediye ne başka kediler, ne insanlar, ne de köpekler dostluk gösterir. Üstelik, sığındığı evde Emma’nın canı daha da çok sıkılacaktır… | 48 sayfa

         

Tartışma Konuları

  1. Bayan Emma Tekir, çocukları doğmadan önce nasıl bir rüya görmüş? Çocuklarına neden uçup gitmelerini söylüyor?
  2. Kuşlar, Uçan Tekirler’i neden tehlike olarak görüyor? Baykuş’un Ceymi’ye yaptığına ne diyorsunuz? Uçan Kediler için kent dışında, kırsalda yaşamak doğru bir seçim mi?
  3. Uçan Tekirler, Suzan ve Henri’ye yaklaşmaya nasıl cesaret ettiler? Suzan ve Henri, onlara yuva olarak nereyi uygun gördüler? Çocuklar, Uçan Tekirler’i neden sır olarak saklıyorlar; sizce insanlar Uçan Tekirler’i görse ne yaparlar?
  4. “Yuvaya Dönüş” isimli 2. kitapta Uçan Tekirler’in çiftlikte nasıl bir hayatı olduğu anlatılıyor? Suzan ve Henri onları çok sevdikleri halde, kediler neden çiftliği bırakıp büyük kente gitmek istiyorlar?
  5. Hena ve Ceymi kentin yolunu nasıl buluyor? Neden dev çöp kutusunu arıyorlar? Kentte neler oluyor; çöp kutusu nerede?
  6. Hena ve Ceymi, anneyi ararken deponun çatısında neyle karşılaşıyorlar? Siyah yavru neden onlardan kaçıyor? Siyah yavrunun onlara alışması için neler yapıyor, nasıl davranıyorlar?
  7. Hena ve Ceymi, anneyi nerede buluyorlar? Siyah yavru kimmiş? Neden anneyle birlikte değilmiş?
  8. Hena, Ceymi ve siyah yavrunun eve yolculuğu nasıl geçti? Kırdaki ambara vardıklarında diğerleri yeni kardeşlerini nasıl karşıladılar, kıskandılar mı? Suzan ve Henri, siyah yavruya ne isim verdiler?
  9. “Yeni Arkadaş” isimli 3. kitapta anlatılan Yumak Ailesi kimlerden oluşuyor, nerede yaşıyorlar, özellikleri ne? Alex neden yuvasından ayrılıyor? Çıktığı yolculukta hangi tehliklerle karşılaşıyor? Alex neden ağaca çıkıyor; çıktığı ağaçtan nasıl oluyor da inemiyor?
  10. Alex ağaçtan kimin yardımıyla, nasıl iniyor? Gerçek yaşamda ağaçtan inemeyen kedilere kimler yardım ediyor?
  11. Neden Kanatlı Kediler değil de Aleks çiftlik evine yerleşti? Bu evde görevi neydi? Aleks muhteşem bir şey yapma niyetiyle evini terk etmişti; sizce atıldığı bu tehlikeli macera iyi sonuç verdi mi, niyetini gerçekleştirebildi mi?
  12. Hena, Ceymi, Robin ve Telma, arkadaşları Aleks’e neler öğrettiler? Aleks, arkadaşı Minik Emma’nın konuşmasını nasıl sağladı? Emma’yı korkutan şey neymiş?
  13. “Kentte Tek Başına” isimli 4. kitapta rahat bir hayatları olduğu halde Minik Emma neden mutsuz; ne istiyor?
  14. Özgürlüğü seçerek kente uçan Minik Emma ne tür tehlikelerle karşılaşıyor? Karga ona ne yapmasını öneriyor? Sizce açık pencereden içeri babacığın evine girmesi doğru bir seçim mi oldu?
  15. Minik Emma, babacığın evinde nasıl bir hayat yaşamaya başlıyor? Eve doluşan kameralı adamlar ondan ne istiyorlar? Stüdyo denilen yerde Emma neden daha çok mutsuz oldu? Herkesin Emma’yı tanıması kardeşlerine nasıl zarar verebilir?
  16. Minik Emma, anneyi bulduğunda neye karar veriyor? Sara Vol isimli yaşlı kadına neden güveniyorlar? Minik Emma’nın sonraki hayatı nasıl geçiyor; kardeşlerini özlemiyor mu?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

  • Resimleme: Herkes, masalın başına kentin üstünden uçarak kırlara giden ya da ambardaki güvercin deliklerinden bakan Uçan Tekirler’i tanıtan birer resim yapsın. Resimleri “Kanatlı Kedilerimiz” panosunda sergileyin.
  • El işi: Herkes, evdeki eski dergilerden kestiği ya da internetten bulup çıktısını aldığı kedi resimlerini biriktirsin. Kâğıtlara küçük kanatlar çizip boyasın; hazırladığı kanatları, kestiği kedi fotoğrafına yapıştırsın. Kendi “kanatlı kedi”sini yaratsın. Tüm işleri sınıfta ya da okul koridorunda sergileyerek yaratıcılığınızı gösterin.
  • Canlandırma: Sınıfça yavru kedinin ve yetişkin kedinin nasıl ses çıkardığını taklit edin. Kedi kızdığında, keyiflendiğinde, korktuğunda, bir şey isteyeceği zaman nasıl miyavlar? Sesler nasıl farklı; canlandırın.
  • Atışma: Öğrenciler iki gruba ayrılsın. Sırayla her grubun bir üyesi, büyük kentte yaşamanın üstün bir yanını, diğer grubun bir üyesi ise kırsalda yaşamanın üstün bir yanını söylesin. (Örnek: Kentte oyun parkları var. / Kırda her yerde koşup oynarsın.) Bu karşılıklı atışma bütün öğrenciler tamamlanıncaya kadar sürsün. Bakalım hangi yaşam tarzı daha üstün bulunacak?
  • Sunum: Herkes bir kedi olduğunu hayal etsin. Bir kedi olarak kentlerde yaşarken nelerden şikâyetçi olur, nelerden korkar, nelerden ve kimlerden hoşlanır, anlatsın.
  • Oyun: Herkes sıraya girsin. Öğretmen sıra başındaki öğrenciye, “Arkadaşlıkta ne yapılmaz?” diye sorsun. Öğrenciler sırayla bu soruyu yanıtlasın. Örnek: “Arkadaşlıkta yalan söylenmez”, ”Arkadaşlar kavga etmez”, “Arkadaşlar küsmez”, “Arkadaşlar birbiri için kötü konuşmaz” gibi. Bakalım arkadaşlık üzerine hangi düşünceler üretilecek? Öğrencilerin söyledikleri tahtaya not alınır; sıralama tamamlanınca önemli olan maddelerin üstünden geçilerek farkındalık yaratılır: “Aramızda kavga eden arkadaşlar var mı? Öyleyse bir daha kavga edilmeyecek, değil mi?” gibi…
  • Uygulama: Hep birlikte okul bahçesindeki kedilere yiyecek ve su verin. Size nasıl yaklaştıklarını; yerken dillerini ve bedenlerini nasıl kullandıklarını, yiyeceklerini nasıl paylaştıklarını gözlemleyin. Gözlemlerinizi sınıfça tartışın.
  • Sosyal Sorumluluk Projesi: Kedilerin ancak masallarda kanatlı olabileceğini biliyoruz. Herkes sırayla doğada kanadı olan bir hayvan söylesin. Bir “Kanatlılar” panosu yapılsın ve herkesin söylediği kanatlı hayvanlar bu panoya yazılsın; eksik kalanlar hep birlikte tamamlansın. Ne kadar kanatlı canlı tanıdığınızı keşfedin ve insanların, onların doğal yaşamlarına zarar verip vermediğini anlamaya çalışın.

Yukarı