İyi Günler Eczanesi

Hacer Kılcıoğlu

Kitap Hakkında

Mizahi üslubuyla tanınan Hacer Kılcıoğlu, başka çevrelerde ve bambaşka kültürlerde büyüyen, içi içine sığmaz çocukları bir araya getiriyor. Renkli karakterlerle neşeli bir aileyi, ikinci baharı yakalayanları ve bir kediyle kargayı buluşturuyor. Okurlarını, içten duyguların paylaşıldığı, İzmir’in çokrenkli semtlerinden birine davet ediyor. Bir eczanenin ve mahallenin özelinde, yaşamın içinde kesişen yeni yolların ve arkadaşlıkların hayata kattığı anlamı yüceltiyor. Vefanın, paylaşmanın ve samimiyetin değerini duyumsatan roman, her yaştan okura keyifli bir okuma deneyimi sunuyor.

Hazal’ın annesinin, mahallenin buluşma noktası olan İyi Günler Eczanesi’yle, babasının işlettiği aynı adlı kafe yan yanadır. Kafedeki doğum günü partisinde Hazal, eski sevdalılar Neşe Teyze’siyle eczanenin emektar kalfası Faik Amca’nın evlenmesinin hayalini kurar. O gece, evlendirme memuru teyzesiyle birlikte şehrin uzak bir semtindeki Roman düğününe gittiklerinde, kendini çok renkli, dost canlısı insanların arasında bulur. Hiç tanımadığı kültürden yeni arkadaşlar edinir: Bayram ve Tilbe. Üstelik, Faik Amca da düğündedir…

Tartışma Konuları

  1. Kitabın başında Hazal’la ve annesi Sevinç Hanım’la ilgili ilk izlenimleriniz neler? Anne kız arasındaki ilişki için neler söylenebilir?
  2. Anne Sevinç ve Eczacı Sevinç profili arasında ne gibi farklılıklar var? Bu iki üslup farkı hakkında neler düşündünüz? Sizce hangi tutum daha samimi?
  3. Eczaneye hangi kesimden, hangi profilden müşteriler geliyor? Sevinç Hanım ve Hazal’ın eczaneye gelen müşterilerle ilişkilerinde hangi duygular gözlemleniyor?
  4. Eczaneye ve kafeye gelen müşterilerden mahalle yaşamı ve mahalleli arasındaki dayanışmaya ilişkin ne tür ipuçları ediniliyor?
  5. Mila’nın Hazal’dan istediği Kraliçeyi Kurtarmak isimli kitabı kimler okudu? Konusu ve matematikle ilişkisi hakkında neler biliyorsunuz; kitabı nasıl tanıtırsınız?
  6. Bayram nasıl bir karakter? Faik Amca’yla mezarlıktaki sohbetleri her ikisinin kişilikleri ve aralarındaki ilişki için neler düşündürüyor? Faik’in özel biri olduğu hangi ayrıntılardan anlaşılıyor?
  7. Roman düğününde neler dikkatinizi çekiyor? Diğer geleneksel düğünlerden farkı ne? Sizce neden düğünde bile kavga ediyorlar? Düğüne hâkim olan duygular neler?
  8. Düğün sürerken, kamyonetin kasasında bir araya gelen Tilbe ile Bayram’ın konuşmalarından Romanlar hakkında neler öğreniyoruz?
  9. Neşe ve Faik’in kişilik özelliklerini karılaştırın. Sizce Faik neden onca zaman sonra Neşe’ye düğünün karmaşası içinde evlenme teklif ediyor?
  10. Bayram’ın Tilbe’yle, Tilbe’nin Hazal’la yaptığı telefon konuşmaları aynı yaştaki üç çocuğun arasındaki hangi farklılıkları ortaya koyuyor? Aynı kentte yetiştikleri halde bu farklılıkların nedeni ne olabilir?
  11. Kitapta hayvan sevgisi hangi karakterlerce ve nasıl işlenmiş? Hikâyedeki kedinin kendine dönüklüğü, karganın Faik’le dostluğu sizce bu hayvanların doğasına uygun mu? Gözlemlerinize dayanarak yanıtlayın.
  12. Yazarın bu hayvanlar için yazdıklarında abartı var mı? Kedi’nin ve Karga Kafka’nın anlatıcı olması hikâyeye nasıl bir katkı sağlıyor?
  13. Hikâye hangi ana olayların çevresinde kurulmuş? Bu olaylardan yansıyan duygular neler?
  14. Kitabın sonunda yazarın dediği gibi, “Hayat dev bir çikolatalı pasta” mıdır? Neden?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Resimleme: Herkes yazarın anlattığı renkli Ege Mahallesi’ndeki coşkulu Roman düğününün resmini yapsın. Resimler “İyi Günler Eczanesi Panosu”nda sergilensin.
  • Gösteri: Hikâyedeki iki düğünün ve bir doğum gününün coşkusunu sınıfça yaşamak üzere, velilerin de katılacağı bir şenlik düzenleyin. İsteyen veliler de katılsın ve herkes becerilerini sergilesin. Şiir okumak; gitar, flüt ya da saz çalmak; şarkı ya da türkü söylemek; dans etmek ya da halk oyunları sergilemek; taklit yapmak gibi çok çeşitli beceriler sergilenebilir. Öğrenciler ve veliler bu sanatsal aktivitelerle hem yeteneklerini göstersin hem de birlikte kitaptakiler gibi neşeli bir şenliğin coşkusunu yaşasınlar.
  • Karikatür: Doğum günü davetine ve Roman düğününe katılan karakterlerin, kişilik özelliklerini vurgulayan karikatürlerini yapın. Oluşturduğunuz “İyi Günler Eczanesi Panosu” na yerleştirin.
  • Sunum: Romanda geçen “Engelsiz İlaç Projesi” ile görme engelliler merkezi TÜRGÖK ve Nesin Matematik Köyü ile Matematik Olimpiyatları konularını ayrı gruplar aracılığıyla araştırın. Gruplar derledikleri bilgileri görselleriyle birlikte sunum olarak düzenlesin ve paylaşsın.
  • Gezi: Sınıf gruplara ayrılsın. Romanın İzmir’de geçmesinden yola çıkarak, her grup İzmir’e ilişkin bir konuyu (coğrafi konumu, gezilecek yerleri, mutfak kültürü, bitki örtüsü, tarım ve hayvancılık, müzeleri, tarihi, anıtları, ülke için önemi, İzmir’de doğup büyüyen sanatçı, bilim insanı vb.) araştırsın. Derlenen tüm bilgileri, görsel ve videoları “İzmir Gezisi” adıyla paylaşın, sanal bir gezi yapın.
  • Bulmaca: Öğrenciler 2 kişilik gruplara ayrılsın. Her grup kendine darbuka çalgıcılığı, nikâh memurluğu, duvarcı ustalığı, dublörlük, ışıkçılık, hayvan terbiyeciliği, makyözlük vb. çok yaygın olmayan ya da iyi bilinmeyen bir meslek seçsin. Adını vermeden, “… işim yüzlerle, boyalarla. Değişik tipler yaratırım. Yaralar yapar, yaraları kapatırım. Renklerle sihir yaparım. Parmaklarım maharetlidir; bilin bakalım benim mesleğim nedir?” gibi hazırladıkları bir bulmaca olarak tuttukları mesleği sorsun. Diğer öğrenciler 3 cevap hakkını kullandıkları halde doğru mesleği bulamazlarsa soran grubun küçük bir isteğini yerine getirsin. Örneğin; “Bizim için bir şarkı söyleyin,” ya da “Topluca, ‘Bravo …., ….,’ diyerek bizi alkışlayın,” vb.
  • Sergi: Romanın geçtiği İzmir kentinden fotoğrafların yer aldığı bir sergi hazırlayın. İzmir’i konu alan şiir ve kitapların da bulunabileceği sergide öğrencilerin, Saat Kulesi, Kordon, Kadifekale, Tarihi Asansör, Kemeraltı Çarşısı gibi İzmir’in önemli noktalarında çekilmiş fotoğrafları da yer alabilir. “İyi Günler Eczanesi - İzmir” sergisinin veliler ve bütün okul tarafından gezilmesi sağlansın.
  • Araştırma: Yazarın ilaç endüstrisine dair sunduğu eleştiri üzerinden, Çevreci Eczacılar Kooperatifi’ni de kapsayacak bir proje yapın. Sık tüketilen ilaçları, reçetesiz ilaç kullanımının yaygınlığını, nedenlerini ve olası sonuçlarını, toplumda ilaca erişme koşullarını, suya ve toprağa karışan ilaç atıklarının tehlikesini, ilacın zehir/şifa niteliğini yakın çevrenizden de derlediğiniz bilgiler ışığında inceleyin. Sonuçları bir bildiri biçiminde okul genelinde yaygınlaştırın.
  • Sosyal Sorumluluk Projesi: Sınıfça evlerdeki zamanı geçmiş ilaçları toplayın ve bu ilaç atıklarının yok edilmesi için İl Sağlık Müdürlüğü gibi ilgili kurumlarla işbirliği yapın. Deneyimlerinizi diğer sınıflarla da paylaşarak okul içinde hem farkındalık yaratın hem de doğru yaklaşımın yaygınlaşmasını sağlayın.

Yukarı