Defalarca Kayboldum

Editör: Müren Beykan

Kitap Hakkında

Çağdaş edebiyatımızın 31 özgün kaleminin gençlik yıllarına ait sesleri ve yüzleşmeleri, günümüz okurlarına ulaşıyor. Bugün beğenerek okuduğumuz yazarlardan, umuda, yalnızlığa, sevince, gençlik duygularına ve keşiflere dokunan özel bir kitap. Açık yüreklilikle ve içtenlikle kaleme alınmış öykü, anı ve şiir türündeki eserler, 15 yaşında bırakılanların ve 15 yaşın insanda bıraktığı deneyimlerin izini sürüyor. Deneyimli editör Müren Beykan’ın hazırladığı ve yeni tasarımıyla güncellenen kitap, önemli yazarları, gençliğin duygu evreninde buluşturuyor. İlkgençlik ve sonrasına ilişkin notlar ve izdüşümler, hem yazarların içdünyasında hem de bugünün okurlarında sıradışı yansımalara yol açacak nitelikte.

Bu çok özel seçkiye 15 yaşlarını hatırlayarak katkıda bulunan yazarlar: Ahmet Büke, Behçet Çelik, Celil Oker, Cemil Kavukçu, Elif Şafak, Enver Ercan, Esmahan Aykol, Faruk Duman, Gaye Boralıoğlu, Hakan Günday, Hatice Meryem, Kadri Öztopçu, Karin Karakaşlı, Leyla Ruhan Okyay, Mahir Öztaş, Mine Söğüt, Murat Gülsoy, Murathan Mungan, Müge İplikçi, Necati Güngör, Necati Tosuner, Nihat Ziyalan, Onur Caymaz, Osman Şahin, Oya Baydar, Özcan Karabulut, Selim İleri, Sema Kaygusuz, Semih Gümüş, Turgay Fişekçi, Yekta Kopan.

Tartışma Konuları

  1. Bu özel seçkide öyküler, anılar ve şiirler var; hangi türü daha çok tercih ediyorsunuz, neden?
  2. Seçkiye Mine Söğüt’ün yazısının ismi verilmiş: “Defalarca Kayboldum”. Sizce bu isim neden seçilmiş olabilir? Kitabın ismi gençlik yıllarıyla ilgili neler vaat ediyor? Siz hiç “kayboldunuz” mu?
  3. Kitap için siz hangi yazının ismini ya da ne gibi bir özgün ismi uygun bulurdunuz; neden?
  4. Seçkideki yazılar 15 yaşı hangi temalar ve duygular aracılığıyla işliyor? En ilginizi çeken, etkilendiğiniz yazı hangisi; neden?
  5. Seçkide 30 yaşından 70 yaşına kadar çok değişik yaşlardan yazarlar var; buna göre ilkgençlik deneyimi sizi şaşırtan ya da başka bir dünyaya ait olduğunu düşündüğünüz yazarlar kimler; ne bakımlardan farklı buldunuz?
  6. Seçkide “aynı ben” diyeceğiniz öykü ya da anı hangisi? Bir başkasının sizinle aynı ya da benzer şeyleri deneyimlemiş olması sizi nasıl hissettiriyor?
  7. Turgay Fişekçi ve Enver Ercan ilkgençliklerini şiirle ifade etmişler. Bu şiirler, şairleri hakkında size hangi ipuçlarını veriyor?
  8. Kitabı elinize aldığınızda ilk hangi yazarları okudunuz? Bu tür bir seçkiyi baştan sırayla mı, isteğe göre atlayarak mı okumak size daha doğru geliyor? Nedenlerinizle birlikte açıklayın.
  9. Seçkide öyküsü, anısı ve şiiri yer alan yazarlardan kimlerin, hangi kitaplarını okudunuz?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Proje: Öğretmenlerden bir jüri oluşturun. Öğrenciler 4 kişilik gruplara ayrılsın. Her grup kitabın pazarlaması için kapsamlı bir proje hazırlasın. Görsellerin, sloganların, sosyal medya malzemelerinin, duyuruların, posterlerin, fotoğrafların, çekimlerin, afişlerin yaratıcı bir anlayışla kullanılabileceği projeler jüri tarafından değerlendirilsin. En çok beğeni toplayan 3 projeye sembolik ödüller verilsin.
  • Sunum: Öğrenciler 4 gruba ayrılsın. Bir grup seçkide “umut”, bir grup “değişim”, bir grup “ilk aşk”, bir grup da “yalnızlık” temalarını işleyen yazıları irdelesin. Her grup, aynı temanın değişik yazarlarca nasıl ele alındığını; okurda nasıl duygular uyandırdığını; tema dışında ortak niteliklerin neler olduğunu; yazım dillerinin farklılığını saptasın. Yazıların derinlemesine irdelenmesini sağlayacak bu atölyelerin sunumları için, gruplar çok etkili takım çalışmaları sürdürmeli.
  • Yazma: Kitaptan esinlenerek herkes kendince bir 15 yaş hikâyesi yazsın. Rumuzla yazılan hikâyeler sınıfta okunurken her öğrenci, her hikâyeye 1-5 arası bir puan versin. En yüksek puanları derleyen 7 hikâye “Defalarca Kayboldum Çeşitlemesi” başlığını taşıyan dijital dosyada toplanarak yayımlansın.
  • Canlandırma: Öğrenciler 3-4 kişilik gruplara ayrılsın. Her grup, seçkide yer alan bir öyküyü aralarında dramatize etmek üzere seçsin. Kişileştirerek ve doğaçlamayla zenginleştirerek gerçekleştirilecek bu çalışma, teatral bakışın yanı sıra metni derinlemesine kavramayı da gerektirecektir. Dramatize ederken küçük aksesuarlar kullanılabilir.
  • Film: Sınıfça 15 yaş ya da ilkgençlik deneyimlerini anlatan filmlerden bir seçki hazırlayın. Bazılarından kısa bölümler izleyin ve filmlerin kitaptaki hangi hikâyelerle benzeştiğini, nedenleriyle birlikte tartışın.
  • Araştırma: Öğrenciler kendi çevrelerinden en az 6 kişiye 15 yaş ya da ilkgençlik yıllarında en çok ilgi duydukları konuyu ve o dönemlerine egemen olan temel duyguyu sorarak bir araştırma yapsınlar. Herkes isim vermeden, yalnızca hangi yıllar olduğunu belirterek, derlediği bilgileri raporlasın. Raporlanan bilgileri sınıfça analiz edin ve araştırılan dönemlerde kişilerin daha çok hangi duygu ve konularda ortaklaştığını saptayın. Sonuçları ortak bir rapor halinde, mümkünse okulun sitesinde yayımlayın.
  • Yarışma: Çekilişle belirlenen 4 öğrenci ve 1 öğretmenden 5 kişilik bir seçici kurul oluşturun. Diğer öğrenciler ikişerli gruplansın. Her grup, “Yaş on beş” sözcüklerinin harfleriyle akrostij bir şiir yazsın. Seçici kurul en anlamlı, en yaratıcı, en güzel 3 akrostiş şiiri belirlesin ve kazananlara sembolik ödüller verilsin. Seçilen şiirler sosyal medyada paylaşılsın.
  • Tasarım: Herkes kitabın içeriğine uygun, özgün bir ön ve arka kapak tasarımı yapsın. Tasarımlar sınıfça tartışılsın. En dikkat çeken 3 tasarım, açıklamalarıyla birlikte kitabın yayıncısı Günışığı Kitaplığı’yla paylaşılsın.

Yukarı