Bitlerimi Geri Verin!

Kitap Hakkında

Uluslararası üne sahip Fransız sanatçı Pierre Elie Ferrier, küçükler için yazıp resimlediği kitabıyla ilk kez Tükçe’de! Yalnızlıktan canı sıkılan bir çocuğun bitlerle kurduğu fantastik arkadaşlığı anlatan yazar, steril kent yaşamına mizah dolu bir yaklaşımla eğiliyor. Çocukların bakış açısından her şeyin eğlenceli bir macera olabileceğini özgün bir dille öyküleştiren kitap, renkli resimleri ve sözcük oyunlarıyla da okumayı keyfe dönüştürüyor.

“Yeni Efendiler” sitesinin seçkin ailelerinden birinin oğluydu. Oturdukları lüks dairenin bol penceresi, acayip modern bir güvenlik sistemi, iki televizyonu, uzaktan kumandalı bir sürü araç gereci vardı. Ama ailesi geç saatlere kadar çalıştığı için, Anton evde tek başına çok sıkılıyordu. Günün birinde kafasında bir kaşıntı hissetti. Bitlendiğini keşfettiği an, ilginç bir maceranın içinde buluverdi kendini…

Tartışma Konuları

  1. Anton gibi, lüks bir sitede yaşıyor olmak küçük bir çocuğa ne yarar sağlar? Anton sitede yaşıyor olmaktan neden mutlu değil?
  2. Yalnızlık nasıl bir duygu? Siz yalnız kaldığınızda kendinizi nasıl hissediyorsunuz?
  3. Bitlenmek ne demek? Bitlenmemek için ne yapmalı?
  4. Anton bitleriyle arkadaş oluyor; onlarla birlikte neler yapıyor? Sizce bitlerle oyun oynamak mümkün mü? Anton’un yaptıklarından bitlerin neyle beslendiğini anlıyoruz?
  5. Anton ve bitlerinin oyun arkadaşlığı ne zaman bitiyor? Annesi durumu anladığında nasıl bir tepki veriyor?
  6. Eczanenin kapısında “bitlerle girilmez” diye bir uyarı mı var? Annesi neden eczaneye giremiyor?
  7. Berber neden Anton’un saçını kesmiyor? Kışlada Anton’un bitli saçlarına nasıl çare bulunuyor?
  8. Eve dönerlerken Antonlar’ın arabası neden duman çıkarmaya başlıyor?
  9. Bu hikâye sizce nasıl bitse daha iyi olurdu? Neden?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

  • Canlandırma: Gönüllü öğrenciler, banyoda Anton’un bitli kafasını görünce annesinin nasıl tepki verdiğini, bitli Anton’un saçını kesmek istemeyen berberin annesiyle konuşmasını, kafası kazınan Anton’un mutsuzluğunu ve bitlerini geri isteyişini, arabanın peşine takılan bitleri canlandırsınlar. Bakalım kimlerin drama becerisi var?
  • Oyun: Yazarın hikâyede kullandığı “bitli” dili siz de deneyin. Bir çocuk şarkısını, bir öyküyü, bir yazıyı bu dille okuyabilir ya da herkes “bit tatil macerasını bit dilinde anlatabibit”. Ortaya eğlenceli, komik, ama pratik zekâ isteyen bir oyun çıksın.
  • Tartışma: Apartman yaşamı mı yoksa bahçeli evde yaşamak mı daha eğlenceli? Nedenleriyle birlikte sınıfça tartışın. Bahçeli evlerin az olduğu büyük kentlerdeki apartmanlarda bir çocuk için yaşam nasıl daha eğlenceli hale gelebilir?
  • Gezi: Sınıftan gruplar oluşturarak yakınlardaki bir berberi ve eczaneyi ziyaret edin. Bu meslekleri tanımak, zorluklarını öğrenmek için berber ve eczacıyla konuşun. Edindiğiniz bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşın.
  • Resimleme: Hikâyenin en sevdiğiniz sahnesinin resmini yapın. Resimleri, sınıfta oluşturacağınız “Bitli Resimler” köşesinde sergileyin.
  • Pantomim: Herkes evde yalnız kaldığında ya da sıkıldığında kendini nasıl oyaladığını, ne yaptığını söz ve ses kullanmadan yalnızca hareketlerle anlatsın. Bakalım diğerleri onun ne demek istediğini anlayabilecekler mi?

Yukarı