Benim Bir Karışım

Tombiş Kitaplar Dizisi

Behiç Ak

Kitap Hakkında

Usta sanatçı, yazar Behiç Ak yazıp resimlediği “Tombiş Kitaplar“ dizisinin bu ilk kitabında minik okurlarını meraklı Memo ve arkadaşı Tombiş’le tanıştırıyor. Yaşadığımız zamana kendine özgü çizgileri ve öyküleriyle hayat veren yazar, bir karışın kaç farklı anlama gelebildiğini ilgi çekici bir kurguyla anlatıyor. Çocukların kendi sorularını sormaları, kendi öykülerini yaratmaları için esin kaynağı olan Behiç Ak, kitabında onları fikir ve anlam üretmeye özendirirken, gelecekteki felsefe okumalarının da yolunu açıyor.

Tamirci Ali Usta’yla el sıkışan Memo, elinin iriyarı adamın avucunun içinde kaybolduğunu görür. Memo, karışının hep ufacık kalacağından kaygılanır. Acaba herkesin karışı nasıldır? Her rastladığına bunu sormaya başlar. Tabii, arkadaşı Tombiş’e de. Hayret! Amma da değişik karış vardır…

Tartışma Konuları

  1. Evinizde neler bozulursa tamir etmesi için öyküdeki Ali Usta’yı çağırmanız gerekir?
  2. Memo, karışının küçük olduğunu hangi arkadaşına söylüyor? Arkadaşlık neden önemlidir; arkadaşlar birbirlerine nasıl davranmalı?
  3. Ayla’nın Memo’ya söylediği “aklın bir karış havada” sözü ne anlama gelir? İnsanın aklı havada durur mu? Böyle elleri konu alan ya da içinde el(ler) geçen başka hangi özlü sözler biliyorsunuz?
  4. “Batıdan Gelen Vahşiler” topluluğunun gitaristi Ahmet’in karışı ne kadar? Sizin vücudunuz kaç karış? Herkes bedenini karışıyla ölçsün.
  5. Ressam Kadir Bey’le el izi tablosu yapmak Memo’ya kendini nasıl hissettiriyor? Siz boyalı ellerinizi evinizdeki odaların duvarlarına bastırsanız anneniz babanız nasıl hisseder?
  6. Oyuncu Selahattin Abi’nin bir karışının ölçüsü ne? Bu ölçü ne anlama geliyor?
  7. Çiçekçi, gözlüklü Ayşe ve yaşlı amca için bir karış nedir?
  8. Bu kitabı okumayan bir arkadaşınıza önermek isteseniz neler söyler, nasıl anlatırsınız?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

  • Pantomim: Herkes içinden bir meslek tutsun. Bu mesleği söz ve ses kullanmadan yalnızca hareketlerle diğerlerine anlatsın. Bakalım hangi meslek olduğunu kimler bilecek?
  • Oyun: Öğrenciler karşılıklı iki sıra halinde dizilsin. Her adımda bir nota olmak üzere Zeynep’in piyanoda çaldığı do-re-mi-fa-sol-la-si-do notalarını ritmik olarak söyleyerek sıralar sağa ve sola ilerlesin. İkinci tekrarda bir sıra sağa ilerlerken diğeri sola yürüsün. Bu dans, sıraların iç içe geçtiği daireler biçiminde de sürdürülebilir; yaratıcılığa göre çeşitlendirilebilir. Nota dizisi istenildiği kadar tekrarlanabilir.
  • Örnekleme: Herkes kendi karışının ne kadar olduğunu bir başka “şey”le kıyaslayarak ölçsün. Tahtaya sırayla kimin karışının ne kadar olduğu yazılsın. Örnek: Murat-boya kalemi kadar, Cansu-defterin eni kadar, Buket-uzaktaki ağacın dalı kadar, Can-mandalinanın çevresi kadar vb… Herkes bu denemeyi evdekilerle de yapsın, sonuçları sınıfta diğerleriyle paylaşsın.
  • Afiş: Öğrenciler 2 kişilik gruplar halinde çalışarak, büyük kâğıtlara, ressam Kadir Bey gibi boyaya batırılmış el izlerinden afişler yapsın. Hayal güçlerine göre el izleriyle çeşitli yaratıcı figürler oluşturabilirler. Ortaya çıkan afişler ikililerin ismiyle sınıfta ya da okulun farklı noktalarında sergilensin.
  • Okuma: Öykünün 55. sayfasında, Memo’nun bahçeyle uğraşan dedesinin bir karışı için verdiği cevabı sınıfça okuyun ve bu listeyi zenginleştirin. Örnek: Bir bebeğin bir karış boy alması, bir solucanın bir karış ilerlemesi, saksıda bir çiçeğin bir karış uzaması, bir çocuğun bir karışlık yazı yazması, bir deniz kaplumbağası yavrusunun bir karış büyümesi ne kadar zaman demektir?
  • Sergi: Herkes bir kâğıda boyalı elini bastırarak kalıbını çıkarsın. Kalıbın ortasına kendi resmini yapıştırsın. Bütün eller o sınıftaki öğrencileri gösterecek biçimde 15 gün süreyle sınıfın giriş kapısına yapıştırılarak sergilensin.

Yukarı