Barış’ın Akıl Almaz Yolculukları

Neslihan Acu

Kitap Hakkında

Çağdaş edebiyat eserlerinin yanı sıra gençlik romanlarıyla da sevilen Neslihan Acu, ilk kez çocuklar için yazdı. Baba özlemi çeken, kedilerle haşır neşir, meraklı bir çocuğun düşsel yolculuklarını mizahi bir dille hikâye eden roman, etkileyici kurgusu, renkli karakterleriyle iz bırakıyor. Yaşamın değerini, sevginin gücünü duyumsatırken gülümseten, çocukluğun sınırsız hayal dünyasını yücelten bir fantazya.

Uzay ve tarih filmlerine, çizgi romanlara hayran Barış, annesi ve abisiyle yaşamaktadır. Bambaşka dünyaların hayalini kurarken gündelik hayatından fazlasıyla sıkılır. Bahçedeki yeşil gözlü tuhaf sarman kedinin hayatı bile onunkinden ilginçtir. Başka bir hayatın hayaliyle uyuduğu gecenin sabahında, kendini inanılmaz bir maceranın içinde bulur. Bilmediği şehirler, fantastik yaşlılar parkı, Paris’teki soğuk laboratuvar, sürprizli gemi derken, Barış’ın eve dönüş yolunu bulması zorlaşır...

Tartışma Konuları

  1. Günlük yaşamın tekdüzeliğinden bıktığını söyleyen ve çare olarak zamanda yolculuk yapmak isteyen Barış’ın duygularını paylaşıyor musunuz? Günlük yaşam sizin için de sıkıcıysa, çözüm hayaliniz ne?
  2. Hardal ve Mistik’in özgürlük anlayışlarının farkları neler? Her gün aynı yerde oturduğu halde Mistik neden Hardal’dan daha özgür olduğunu düşünüyor?
  3. Profesör Zaman, çöp konteynırının dibinde yemek mücadelesi veren kedilerle insanlar arasındaki benzerliği nasıl açıklıyor? Kedi ya da insanın çöp kutusunda yemek aramak zorunda kalmasından kimler ya da ne sorumlu?
  4. Zamanda yolculuk yapılabilecek mi? Bu tür bir bilimsel gelişme sizce yaşamda neleri değiştirir?
  5. Öğretmenin sınıfta bahsettiği İngiliz veteriner, yazar Charles Foster’ın bir insanın hayvana dönüşmesinin izini süren kitabı “Hayvan Olmak”, size bilim, bilimsel gerçeklik ve bilim insanı konularında neler düşündürüyor?
  6. Yufka’nın ölümü için birilerini suçlamak mümkün mü? Sağlıklı beslenme kediler için de önemli mi?
  7. Kediler ve köpekler arasındaki farklılıklar nasıl anlatılmış? Sahipsiz kedilerle köpeklerin sokaklarda serbestçe dolaşması o ülkenin hayvanseverliğine işaret sayılır mı? Sizce sokak hayvanları sorunu nasıl çözülmeli?
  8. Barış’ın, “Sanki tüm dünya canlı,” gözlemine Mistik’in verdiği cevabı yorumlayın: “Elbette ki, her şey canlı! Ama insanken bunu anlamıyordun. İnsanların kulakları, gözleri, burunları, her şeyleri körelmiş. Beyinleri bile.” Bu görüşe katılıyor musunuz? Örneklerle açıklayın.
  9. Kilolu bir kadına dönüşen Mistik’le Barış’ın düştükleri Yaşlılar Yurdu uygulaması size neler düşündürdü? Günün birinde büyük annenizin, dedenizin hatta yaşlandıklarında ebeveynlerinizin toplumdan uzak bir yere konması fikrine ne diyorsunuz?
  10. Barış, Mistik’in de yönlendirmesiyle, insanken ne gibi yanlış alışkanlıkları olduğunun, neleri ihmal ettiğinin ya da yanlış yaptığının farkına varıyor? Bu eksiklerden ya da yanlış alışkanlıklardan hangileri sizde de var, paylaşabilirsiniz.
  11. İki kardeş Barış ve Bartu arasında ne tür kişilik farklılıkları var? Küçük yaşta babasını kaybetmiş olmak Barış’ın tutum ve davranışlarını nasıl etkilemiş?
  12. İnsanların gözünden hayvanların hayatının anlatıldığı romanda, hayvanların gözünden insanlara dair hangi saptamalara, ne tür ayrıntılara yer veriliyor?
  13. Bu romandan kedilerle ilgili bilmediğiniz ya da fark etmediğiniz neler öğrendiniz? Size en ilginç gelen bilgiler hangileri oldu?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Yazma: Barış’ın hayal ettiği gibi, zamanda gezinme şansınız olsa hangi döneme ve nereye gitmek istesiniz? Herkes nedenlerini açıklayarak bu sorunun yanıtını iki sayfayı geçmeyecek uzunlukta yazsın. Orada ne yapmak istediğini, kendisi için neden çekici olduğunu kısaca açıklasın. Bakalım, yazılarda kimler aynı dönemi ya da yeri seçecek?
  • Okuma tiyatrosu: Öğrenciler 4 kişilik gruplara ayrılsın. Her grup önce Barış’ın gelecekte yapılacağını söylediği zaman yolculuklarını konu alan kısa bir komedi yazsın. Yazılanlar sınıfta okunarak oynansın. Bakalım, bu konuda ne gibi espriler üretilecek, ne tür yaratıcı oyunlar sergilenecek?
  • Tartışma: “Özgürlük” Hardal’ın düşündüğü gibi, sadece bir yerlere gitme, yalnızca kişisel tercihlere göre yaşama meselesi midir? Özgürlük ne anlama gelir, nasıl özgür olunur? Örneğin ailede, arkadaş grubunda, sınıfta, işte, parkta, evinde kişi özgür değil midir? Bunların ve benzeri soruların yanıtlarını sınıfça tartışın. Özgür olduğunu düşündüğünüz kişilerden örnekler vererek konuyu somutlaştırın.
  • Münazara: Başka sınıflardan öğrenciler, öğretmenler ve mümkünse velilerden oluşan kalabalık bir jüri oluşturulsun, sınıfın öğrencileri de 2 gruba ayrılsın. Bir grup, “İnsanların sağlığı ve bilimin gelişmesi için hayvanların deneylerde kullanılması kaçınılmazdır” önermesini, diğer grupsa, “Hayvanların deneylerde kullanılması cinayettir” önermesini savunsun. Kapsamlı bir ön hazırlık gerektirecek bu büyük münazara etkinliğinde görüşler, örnekler, görseller, yasalarla desteklenmeli, savunmalar ayrıntılı düşünülmeli. İzleyenler isabetli bir kanıtı, görüşü ya da yanıtı alkışlayabilir; böylece daha canlı ve etkileşimli bir süreç sağlanabilir. Münazara sonunda jüriden onay alan görüşün savunucuları zafer dansı yapsın.
  • Atölye: Barış bilim insanı olmak için geçireceği 10 yıllık süreyi çok uzun ve sıkıcı buluyor. Onun bu bakış açısından hareketle “zaman” kavramını irdeleyin. Hissedilen zamanla saatlerin gösterdiği zaman arasında nasıl bir fark var, bu fark nereden kaynaklanıyor? Arkadaşlarıyla bahçede oynayan bir çocukla, hastalığı nedeniyle birkaç ay ömrü kalmış birinin zaman algısı aynı mıdır? Örnekler üzerinden zaman algısını, saat, gün, ay, mevsim, yıl açılarından masaya yatırın. Atölye sonuçlarını bir rapor halinde düzenleyip okulun varsa sosyal medya hesaplarında paylaşın.
  • Canlandırma: Romanda insanın gözünden kedi, kedinin gözünden insan yaşamı anlatılıyor. Bunu örnekleyecek biçimde herkes seçtiği ya da ilgi duyduğu bir hayvana dönüştüğünü hayal etsin ve onun gözünden dünyayı, insanları drama biçiminde anlatsın. Bu canlandırma için internette araştırma yapmak ve bilgileri bir senaryo halinde birleştirmek yararlı olacaktır.
  • Film: Romanda söz edilen filmleri bulun ve araştırın. Bu filmlerden bölümler izlerken, ortak özelliklerinin neler olduğunu, yazarın neden bu filmleri tercih ettiğini sınıfça tartışın.
  • Araştırma: Öğrenciler 5 gruba ayrılsın. Her grup bir kıtayı seçsin. Geçmişten bugüne o kıtada var olmuş ya da halen mevcut olan ülke ya da uygarlıklarda görülen kedi türlerini araştırsın. Bu kültürlerdeki varoluş biçimleri, nasıl algılandıkları, toplumdaki yerleri ayrıntılı incelensin. Bulgular görsellerle birlikte sunum olarak hazırlansın. Bütün sunumlardan sonra kedi türünün tarihsel özeti, büyük bir pano ya da dijital pano oluşturacak biçimde düzenlensin.

Yukarı