Mini Dizisi

Kitap Hakkında

Hans Christian Andersen ve ALMA ödülleri sahibi yazar Christine Nöstlinger, 6 kitaplık bu renkli diziyi okumaya yeni başlayan çocuklar için kaleme aldı. Okula başlayan Mini için pek çok şey yeni ve heyecan vericidir. O da her çocuk gibi bazen ağabeyiyle bazen de arkadaşlarıyla anlaşmazlıklar yaşar. Anladıkları onu yönlendirirken anlamadıkları kafasını karıştırır. Yazarın psikolog kızı Christiane Nöstlinger’in metni destekleyici renkli resimleriyle hazırlanan kitaplar, onların eleştirel düşünme, karar verme, yaratıcılık gibi temel becerilerini geliştirecek nitelikte.

1. kitap: Mini ve Mırnav

Ailesinin evde hayvan beslemesine izin vermediği Mini, okul yolundaki bir evin penceresinde gördüğü kediyle ilgilenmeye başlar. Kedinin sahibi olan yaşlı kadın felç geçirip, yaşlılar yurdunda yaşaması gerekince, Mini kediyi eve götürmeyi aklına koyar. Ama annesine nasıl söyleyeceğini bilemez…

2. kitap: Mini Denizde

Mini’nin teni çok açık renk olduğundan, deniz tatiline hiç gitmemiştir. Oysa deniz tatili yapmak isteyen ağabeyi de onu suçlamaktadır. Mini güneşten korunacağına söz vererek ailesini deniz kıyısına gitmeye ikna eder. Ama bu kez de yolculuk için beklenmedik başka sorunlar çıkar…

3. kitap: Mini ve Doğum Günü Partisi

Mini, doğum gününde güzel bir parti düzenlemek ister. Evde yapılacak parti için annesi yalnızca yedi arkadaşını çağırmasına izin vermiştir. Ama, kimseyi kırmak istemeyen Mini bütün sınıfı davet etmek zorunda kalır. Bu durumda partiye 18 çocuk gelecektir. Mini annesine bunu nasıl anlatacağını şaşırır…

4. kitap: Mini ve Küçük Dedektif

Mini’nin ağabeyi Martin, okulda kavga ederken cebinden bir cüzdan düşer. Bu başkasının cüzdanıdır ve onu çalmakla suçlanır. Martin suçlamayı şiddetle reddeder; ama daha önceleri öyle çok yalan söylemiştir ki, hırsızlık yapmadığına kimseyi inandıramaz. Ama Mini ona inanır ve suçsuzluğunu kanıtlamak üzere harekete geçer…

5. kitap: Mini ve Yılbaşı Armağanları

Sevdiklerine alacağı yılbaşı armağanları için bütün yıl para biriktiren Mini, sonunda kime ne armağan edeceğine karar vermiştir. Arkadaşı Maksi’yle birlikte alışverişe çıkıp bütün armağanları alır. Ama yılbaşı yaklaşırken beklenmedik gelişmeler yaşanır ve Mini’nin armağanları elinde kalır…

6. kitap: Mini Kayak Tatilinde

Anne ve babasının aksine, Mini kayak yapmaktan hiç hoşlanmamaktadır. Her kış gittikleri kayak tatili onun için tam bir kâbustur. Annesiyle babası kayak yapması için zorladıkları gibi, onu bir de kursa yazdırırlar. Mini, kendi gibi kaymayı sevmeyen bir çocukla arkadaş olur ve ikisi birlikte kaymaktan kurtulmak için bir plan yaparlar…

Tartışma Konuları

  1. “Mini ve Mırnav” adlı 1. kitapta Mini’nin ailesine ilişkin neler öğreniyoruz; ailesi kimlerden oluşuyor; özellikleri ne? Mini neden eve kedi alamıyor?
  2. Aynı kitapta Mini, hastalanan yaşlı Bayan Huber’e nasıl yardım ediyor? Yaşlı kadının hasta yattığı bu süreçte, sizce kedisi Mırnav nasıl hissediyor?
  3. Yaşlı kadın hastaneye kaldırılınca Mini, ortada kalan Mırnav için nasıl bir plan yapıyor? Evdekiler Mırnav’a ne tepki veriyorlar? Siz eve bir kedi ya da köpek getirseniz, aileniz nasıl karşılar?
  4. Mini, anneannesinin evinde yaşamaktan memnun mu? Sizce o ailesini, ailesi onu özlemiyor mu; neden kimse gerçek duygularını söylemiyor? Mini ne zaman anneannesinin evinden kendi evine dönüyor?
  5. “Mini Denizde” adlı 2. kitapta anlatılanlara göre, Mini’nin ailesi neden deniz tatili yapamıyor? Mini aşırı beyaz tenli olduğu için bol güneş kremi sürmeye söz veriyor. Sizce aşırı beyaz olmayanların güneş kremi sürmesine gerek yok mu? Güneş kremi ne işe yarar? Fazla güneş sağlığa ne tür zararlar verebilir?
  6. Aynı kitapta, Martin deniz tatili için yanına neler almak istiyor? Sizce hepsi gerekli mi; ne dersiniz? Yol boyu iki kardeş birbirlerine nasıl davranıyor? Mini, Martin’e neden “sıçırgan cüce” diyor?
  7. Deniz kıyısında yabancılar, Mini’ye neden “renkli kız” diyorlar? İki kardeş, deniz kıyısında neler topluyorlar; anneleri bu topladıklarına neden itiraz ediyor? Deniz kabuklarının arabaya konduğunu saklamak, annelerinin arkasından dolap çevirmek olmuyor mu?
  8. “Mini ve Doğum Günü Partisi” adlı 3. kitapta, Mini’nin arkadaşlarından hangilerini tanıyoruz? Maksi’nin ayağına bastığını Kornelya’nın öğretmene şikâyet etmesi nasıl bir davranış?
  9. Mini’nin doğum günü partisi neden bir sorun haline geliyor? Sizce oluşan bu sorun Mini’nin suçu mu? Sorun, kimin aklını kullanması sayesinde ve nasıl çözümleniyor?
  10. “Mini ve Küçük Dedektif” adlı 4. kitapta Mini merdivenden düşünce Martin’in tepkisizliğine ne diyorsunuz? Sizce Martin, kız kardeşi Mini’yi kıskanıyor olabilir mi?
  11. Hırsızlık meselesinde neden herkes Martin’in suçlu olduğuna inanıyor; Mini cüzdanı abisinin çalmadığından nasıl emin olabiliyor?
  12. Mini ve Maksi, cüzdanı çalan gerçek suçlu konusunda neler düşünüyorlar? Ne tür bir dedektiflik yapıyorlar; Ali nasıl temize çıkıyor? Sonuçta hırsızlık konusu nasıl aydınlanıyor?
  13. “Mini ve Yılbaşı Armağanları” adlı 5. kitapta Maksi, alacağı armağanların parasını başkası öderse onun armağanları olacağını söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Armağan almak için nereden para bulursunuz?
  14. Mini’nin anneannesi hangi armağanlara “pratik” hangilerine “fasa fiso” diyor? Siz bu iki türden hangisini tercih edersiniz; neden?
  15. Mini ve Maksi’nin “Noel Baba Operasyonu” nasıl sonuçlanıyor? Operasyondan sonra Mini, “Vermek, almaktan daha kutsaldır” sözüyle ne anlatmak istiyor? 14 Aralık neden çok feci bir gün oluyor?
  16. Mini’nin yeni hediyeleri neler ve bunları nereden buluyor? Sizce el yapımı hediyeler karşınızdakine hangi mesajları verir? Armağan alışverişinden sonra eve gelen Mini annesine neden, “Önce bir terslik oldu, sonra bir Noel Baba ile karşılaştım,” diyor? Yoksa Noel Baba gerçek mi, yaşıyor mu?
  17. “Mini Kayak Tatilinde” adlı 6. kitapta Mini’nin kayak tatilinden neden hoşlanmadığını öğreniyoruz? Siz kayak tatiline nasıl bakıyorsunuz; sizce kayak yapmak tehlikeli bir spor olabilir mi?
  18. Mini ve Peter kayak yapmamak için ailelerine hangi yalanları söylüyorlar? Sizce ebeveynlerin çocuklarını kayak yapmaya zorlamaları mı, çocukların kayak yapmamak için onlara yalan söylemeleri mi daha kötü? Neden?
  19. Bu son kitapta Mini, anne ve babasına ve onlarla yakın arkadaş çıkan Peter’in ebeveynlerine neden kızıyor? Ebeveynlerin, son kitabın 50. sayfasındaki tutumunda yanlış yaklaşımlar var mı; inceleyin.
  20. Mini ve Peter’in kayak yapmama haklarını kim, nasıl savunuyor? Tatil ikili için nasıl zevk haline geliyor?
  21. En çok hangi kitaptaki macerayı sevdiniz; neden?

Yukarı

Yaratıcı Etkinlikler

Çalışmaların çoğu online / çevrimiçi ortamda, ekran başında da gerçekleştirilebilir.
  • Sergi: Herkes, doğum günü geldiğinde bir davet vereceğini hayal ederek şimdiden örnek bir davetiye hazırlasın. Kâğıt, karton, kumaş, boya, iplik, tüy, yaprak, dal gibi değişik malzemeler ve çeşitli süslemeler kullanılarak yapılacak örnek davetiyeler için özgürce düşünülsün. Sonuçta tüm davetiye tasarımları sergilensin. Bakalım en yaratıcı davetiyeleri kimler hazırlayacak?
  • Anket: Mini annesine tiyatro kursu olduğu yalanını söylüyor. Herkes çevresinden 2-3 kişiyle, “yalan” konusunda küçük bir anket yapsın ve “İnsanlar neden yalan söyler?” sorusunun yanıtını arasın. Alınan yanıtları sınıfça paylaşın ve yalanla ilgili kısa bir sonuç yazısı oluşturup sınıfın iletişim gruplarında paylaşın.
  • El işi: Bütün öğrencilerin adı küçük kâğıtlara yazılarak bir torbaya konsun. Herkes diğerlerine göstermeden, sırayla torbadan bir isim seçsin. Kâğıtta yazılı olan isme hediye etmek üzere Mini’nin yaptığı anahtarlık gibi küçük ve sembolik bir armağan hazırlasın. “Arkadaşım Candır” saatinde herkes hazırladığı sürpriz armağanları birbirine versin.
  • Canlandırma: Mini ve Maksi dedektiflik yapmak için kılık değiştiriyorlar. Acaba siz bu amaçla nasıl bir kılığa girersiniz? Herkes bir dedektifi canlandıracak biçimde kılık değiştirsin ve fotoğraf çektirsin. Fotoğraflar “Dedektif Burcu, Dedektif Sinan, Dedektif Didem” gibi herkesin ismiyle sınıfın iletişim gruplarında paylaşılsın. Fotolardan bir görsel hazırlayarak aynı gruplarda paylaşabilir ya da bir panoda düzenleyerek sınıftaki “Mini Dizisi Okuyoruz Köşesi”nde sergileyebilirsiniz.
  • Resimleme: Herkes tatilde en çok ne yapmak istediğine göre gruplansın. Denizciler, kayakçılar, gezginler (değişik yerleri gezmek isteyenler) ve çiftlikçiler olarak dört grup oluşsun. Her gruptaki öğrenciler gitmek istedikleri tatilin resmini yapsın. Resimler de gruplar halinde “Mini Dizisi Okuyoruz Köşesi”nde sergilensin.
  • Harita: Önce sınıfça kâğıttan minik plaj şemsiyeleri ve çam ağaçları yapın, boyayın. Sonrasında büyük bir Avrupa haritasını duvara asın. Türkiye’de ve Avrupa ülkelerinde deniz tatili yapılabilecek ülkelere/noktalara birer şemsiye, kayak tatili yapılabilecek ülkelere/noktalara birer çam ağacı yerleştirin. Bakalım Türkiye’de ve Avrupa kıtasında yaz ve kış tatillerinde nerelere gidilebilir?
  • Örnekleme: Sınıfça çember biçiminde oturun. Herkes sırayla, evde, mahallede, okulda ya da kent yaşamında yapılması iyi olan bir şey ile yapılması kötü olan bir şey söylesin. Yapılan o iyi şey karşıdakine/karşıdakilere ne hissettirir; kötü şey nelere yol açar? Birlikte konuşulsun. Bakalım herkes iyi-kötü konusunda yeterince bilinçli mi?
  • Karikatür: Herkes Mini ve ailesinin karikatürlerini yapsın. Karikatürler, “Mini ve Ailesi Köşesi”nde sergilensin.
  • Tasarım: Herkes, Mini’nin babasına armağan etmek üzere (5. Kitap, 50-51. sayfalar) eski dosyaya yaptığı patates baskısının benzerini, yenilemek istediği eski bir dosyasına ya da defterine uygulasın. Bakalım dosyalar/defterler birer sanat eserine dönecek mi?
  • Tartışma: Tatilin ne olduğunu sınıfça tartışın. İnsan tatil yapmak için mutlaka bir yere mi gitmelidir? Evinde tatil yapamaz mı? Yaparsa, evde tatil nasıl olur? Bu konuyu örnekler vererek derinlemesine irdeleyin. Varılan sonuçları ya da ortak görüşleri yazarak sınıfa asın.
  • Video: Herkes bu diziyle ilgili beğenisini ve nedenini özetleyen bir cümle hazırlasın. Cümleler videoya kaydedilsin. Velilerin de yardımıyla birleştirilen kayıtlar hem sınıfın hem de okulun iletişim gruplarında paylaşılsın.

Yukarı